Click to listen highlighted text!

Hemgårdsbloggen

Hopp om framtiden

Från medlemsbladet Hemgårdsnytt:
”Under sommaren har vi haft det stora nöjet att stifta bekantskap med några
väldigt duktiga sommarjobbare som verkligen har hjälpt oss med allt från
städning till försäljning i Café Hemgården på ett fantastiskt sätt. Vi önskar dem
all lycka i framtiden med vilka mål de än må ha och hoppas att vi ser dem snart
igen. Skötsamma, initiativtagare, trevligt kundbemötande och inte rädda för
att hugga i där det behövs. Med fler sådana är verkligen framtiden tryggad.”

Det må låta som en kliché men faktum är ju den att ungdomen och barnen är vår framtid och det är därför vi gärna vill lyfta fram deras positiva sidor i rampljuset en smula. Positivitet föder positivitet och i dagens mediaflöde där majoriteten handlar om elände vi inte kan göra mycket åt, låt oss därför istället lyfta fram det som är bra, positivt och livsbejakande! Barnen och ungdomarna har energin, visionerna och viljan att göra förändringar och detta ska vi verkligen ta till vara på om någonting ska hända. Förändring är alltid en utmaning men vi får ändå ge det en chans istället för att gå i samma hjulspår år efter år om vi tillsammans ska kunna få en förändring.

Vi må gnälla över det ena och det andra och inte se någon ände på eländet, samtidigt som media späder på ännu mer elände som gör att vi blir livrädda för både det ena och det andra. Men när man möter välskapta ungdomar med vettiga värderingar så återfår man hoppet. Om man bara tar sig lite tid att sitta ner för ett gott samtal, generationer emellan, där vi utbyter tankar, idéer och livserfarenheter, ja det är då det uppstår magi och man vågar tro på en framtid som är ljus.

Visningar: 28

Ekonomi – Ett nödvändigt ont

Oberoende hur ens privatekonomi ser ut kan man lätt inse att det mesta här i livet handlar om ekonomiska förutsättningar. Det sägs att de bästa sakerna i livet faktiskt är gratis. Det må vara sant men många gånger får man tänka i ören och kronor, vilket framförallt gäller en ideell förening som Hemgården.

Högre priser i caféet?

Ja, priser överallt går generellt upp, vilket tyvärr påverkar vårat kära och mysiga Café Hemgården och dess fantastiska kunder. Ett fåtal har reagerat men de flesta har full förståelse. Vi är som sagt en ideell förening vilket gör att vi i huvudsak måste förlita oss på olika bidrag och gåvor, intäkter från våra evenemang, kurs- och medlemsavgifter. För att kunna fortsätta vår verksamhet och kunna ha olika evenemang i kulturens tecken måste pengarna komma in- hur tråkigt det än må låta. Därför är det så viktigt att medlemsavgifter betalas och att vår duktiga personal verkligen har koll på läget. Pengar som kommer in används för att utveckla Hemgården ännu mer, så att fler människor kommer ifrån ofrivillig ensamhet, har en möjlighet att integreras i samhället och får vara med på inspirerande kurser, resor och evenemang. Att anordna saker och ting tar tid, energi och pengar men ingen på Hemgården går på fet lön men vi gör så gott vi kan under de förutsättningar vi har. Att det är så roligt, stimulerande och engagerande är en ren bonus!

Många evenemang på Hemgården men allt handlar om ekonomi

En personalfråga i ekvationen

Till allt detta krävs också att personal finns tillgänglig, vilket inte alla gånger är så lätt att åstadkomma. Att arbeta på Hemgården är inte som på många andra arbetsplatser. Många i personalen har ”ryggsäckar” av olika slag och vi måste ta hänsyn till det, i allra största  möjliga utsträckning. Vi har en väldigt mänsklig attityd och försöker alltid att ha en förståelse för att alla är inte friska, krya och kan jobba dygnet runt med kort varsel och återigen kommer ekonomi in i bilden – för att ha personal kostar också föreningen pengar och där måste vi – speciellt i dessa tuffa tider – vara försiktiga. Dessutom måste vi ta hänsyn till inte bara individen utan även avtal, lagar och regler. Hur mycket vi än älskar att arbeta på Hemgården är det tyvärr inte alltid en möjlighet, men vi gör så gott vi kan att pussla ihop det för allas bästa.

Volontärerna kommer till räddning!

I dagsläget har vi ett trettiotal volontärer som med jämna mellanrum hoppar in och hjälper oss på ett strålande sätt. Den sociala aspekten och det otvungna upplägget är något som är uppskattat och vi är så tacksamma att vi har volontärerna som backar upp oss vid behov. Tack vare dem blir våra evenemang och kurser en möjlighet att fylla så många människors liv med kunskap, värme och en tillhörighet. Ett stort TACK till våra volontärer!

Om man är nyfiken på vad det innebär att vara volontär anordnar vi Volontärträffar där vi bland annat går igenom hur det fungerar, vad som har hänt och vad som ligger framför oss. Självklart ingår en hembakad gofika och massor av socialt, härligt utbyte. Varmt välkommen med i gänget du med!

Visningar: 45

Ett lugnt café i centrala Borås där generationer möts.

Caféet där man faktiskt kan prata.

När jag härom dagen som vanligt satt på Café Hemgården och åtnjöt en matig smörgås med både falukorv, salladsblad, saltgurka och ägg vandrade en av våra absoluta stamgäster upp strax intill och sa något jag aldrig har tänkt på. Att på Café Hemgården går det faktiskt att prata med folk.

Inte bara att man kan bjuda in sig själv till främmande sällskap som man troligtvis får en trevlig pratstund med – och kanske en ny vänskap – utan man slipper att höja rösten för att kunna framföra ett samtal på ett civiliserat och trevligt sätt. För hur skulle det se ut om jag försökte kommunicera med min bordskamrat samtidigt som han får skrapa matrester ur sitt ansikte och jag får kamma skägget rent från falukorv?

lyckligt lottade äro vi

Jag har jobbat ganska länge på Hemgården och är faktiskt näst äldst i huset av personalen, men den tanken har faktiskt aldrig slagit mig att visst är det så, att man faktiskt kan prata och inte skrika till varandra som på så många andra ställen i vår på många andra sätt, fantastiska stad Borås. Genom hela mitt liv har jag mer eller mindre varit ljudkänslig varpå det alltid har varit mer eller mindre jobbigt att ta sig ut på olika evenemang för att vara social. Man har alltid behövt försöka överrösta ljud i lokalen. Samma idag, jag dras hellre till mer stillsamma ställen, vilket faktiskt är sällsynta. Håller ni inte med?

Visst har vi ibland livemusik på lilla scenen men det pågår oftast inte längre än en timme och  är ett särskilt evenemang, vilket man som gäst oftast är beredd på. En annan sak är när man tvingas lyssna på allt högre musik ju mer tiden går under kvällen där aftonen oftast slutar i antingen sus i öronen eller att man helt enkelt har ropat sig hes. Det är väl den största anledningen till att jag alltid har varit tidigast ut, att jag vill hinna prata lite, plus att jag alltid har varit nyfiken på människor.

den traditionella Hemgårdsbullen unik för Café Hemgården i Borås

en traditionell godbit

Caféer är ju en sak, krogar och restauranger en annan. Men om man vill unna sig en hembakad gofika i ett av stadens äldsta hus i centrala Borås för en låg kostnad, kanske ihop med sällskap eller för att ta sig en lugn stund för sig själv – då är Café Hemgården det givna svaret. Den lugna atmosfären plus att vi ligger mitt i centrala Borås gör också vårt café till ett bra ställe att studera på om man får flirta lite med Högskolan! The swedish fika är ju redan känt världen över men då har de inte smakat den episka Hemgårdsbullen som är en tidlös godbit, unik för Hemgården. Mer om Café Hemgården kan du läsa om här.

barn och hundar på café?

Javisst! För de riktigt små finns både barnstol och leksaker och vår fantastiska personal ser till att inte farfar och barnen börjar slåss om sagoböckerna! Så dra med mamma, sonen, grannen, barnbarnen eller kusinens, systers svågers hund och kika in på en fika. För katten!

logotype för Ta Med Hunden

Visningar: 119

Allt fler bedrägerier mot äldre Del 2

År 2023 gjordes 29.000 anmälningar till Polisen angående bedrägerier. Tyvärr klaras bara 3% av fallen upp, enligt en artikel i Dagens PS där Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr uttalar sig om hur man skulle kunna undvika många fall av bedrägerier. Enligt Polisen ger bedrägerier de kriminella gängen större vinster än narkotikaförsäljning.

vad gömmer du under foliehatten?

Men vad kan man då göra om inte Polis, politiker och banker liksom myndigheter på området får ordning på problematiken? Svaret är ganska kort; genom att veta när, var och hur. Det finns många bra tips ute på nätet, som vi nämnde i förra inlägget om bedrägerier mot äldre, men en viktig del av sammanhanget är att värna om sin integritet på nätet, något som bland andra Internetstiftelsen skriver om.

I diskussionerna kring detta brukar människor snabbt konstatera att de inget har att gömma, varpå det tydligen är okej att Google, Facebook m.fl. har full insyn i allt vi gör. Men ju mer man syns desto större är risken att man en vacker dag blir en måltavla, skulle jag vilja påstå. De stora systemen och databaserna må ha väldigt bra skydd mot intrång, men inga system är 100% säkra och man bör ha den förståelsen att det man skriver och visar idag kan utnyttjas under morgondagen.

Tre av fyra känner oro för hur deras personuppgifter används (Nationell integritetsrapport 2019 från Integritetsskyddsmyndigheten)

Intressant att veta kan vara att om man har exempelvis gmail ska man också veta att alla mejl och dokument du skickar eller tar emot, scannas och lagras i deras serverhallar. Inte för att svartmåla Google men att de samlar precis all vår information för att sedan sälja dem till någon av deras 1000-tals samarbetspartners är knappast någon hemlighet längre. Att alla deras produkter är gratis är inte av ren välgörenhet.

5 tips & trix för integritetens skull

  1. Var aktsam med vad du laddar ner och installerar. Även om exempelvis appar granskas innan de läggs ut på Google Play eller App Store finns det många av dem som kräver behörigheter i onödan. Man kan gott bli lite vaksam om ens väderapp vill ha behörighet till din kamera och mikrofon, inte sant? Kolla behörigheterna appen vill ha!
  2. Glöm inte krypteringen. För att skydda din information, se till att aktivera kryptering av dina meddelanden och e-mejl. Ofta måste man aktivera det manuellt som på exempelvis Whatsapp. Dock visade det sig 2017 att de hade fuskat med detta och att det trots allt fanns kryphål i krypteringen och på Messenger finns ingen kryptering alls. Det gör det möjligt för inte bara företagen utan även andra att ha full insyn i vad ni pratar om. Det finns många alternativ, så kallade open source, med öppen källkod, som förutom att vara säkrare också är gratis. Mina absolut favoriter är Jitsi Meet och Session.
  3. Webbläsarisolering. Om man inte vill att Google ska veta allting du gör kan det vara en idé att använda olika webbläsare för olika saker. Det kan vara en knepig vana att börja använda sig av men i gengäld slipper man massor av reklam baserat på din webbhistorik och diskussioner du har haft online. Det finns flera jättebra webbläsare som inte snokar i allt du gör och Duckduckgo är en av de allra bästa när det gäller integritet, tätt följd av Brave.
    Personligen använder jag mig av Google Chrome för Googles alla produkter, Facebook, Whatsapp och Instagram i webbläsaren Opera och allt annat i Brave där jag dessutom tjänar kryptovaluta när jag använder den.
  4. Skydda din router. Den där lilla plastlådan med en massa sladdar som din svärson hjälpte till att installera så att du kan ha ett wifi och nätuppkoppling. Vanligtvis är inloggningen till administrationssidan extremt enkel med användarnamn och lösenord satt till ”admin” Rena drömmen för en hackare att kunna ta över din nättrafik så se till att logga in och byta inloggningsinformation så snart som möjligt.
  5. Utforska integritetsinställningarna. I olika appar för sociala medier finns det massor av inställningar att pilla på. Jobbigt, det ska ju bara fungera, kan man tycka men det är viktigt att veta vilken information du delar offentligt. Exempelvis om någon vill identitetskapa dig kan det vara idé att inte ge förövaren onödig information.

Cybersäkerhetsföretaget Kaspersky har många fler jättebra tips om hur man skyddar sin integritet, varför man ska göra det och vad följderna kan bli om man är oaktsam.

Vår rätt till ett privatliv räknas som en mänsklig rättighet och finns med i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. I en av våra grundlagar, Regeringsformen  , står det att vi ska skyddas mot ”intrång i den personliga integriteten” och rätten till ett privatliv finns också skyddad i Europakonventionen.

integritet inte en självklarhet

Förutom risken för bedrägerier av olika typer, ID-kapningar, låsningar av konton och datorer eller mobiltelefoner, kartläggning av oss och ren utpressning finns det fler skäl att värna om sin integritet. Genom att göra det stödjer man också exempelvis utsatta folkgrupper och organisationer, journalister arbetandes i farozoner, människor som tvingas leva med skyddad identitet och som dessutom är en grundsten i både demokratier och det kapitalistiska systemet. Med andra ord, vi ska inte ta det som en självklarhet utan något vi faktiskt får vara vaksamma på så att vi en dag inte står utan det. Det ska vara en frihet att dela information om sig själv, inte en skyldighet.

I framtiden kan det också vara möjligt att försäkringsbolag kräver tillgång till personlig data från smarta klockor, hemsäkerhetssystem m.m.för att avgöra din premie eller om du ens får teckna en försäkring. Då är det bättre att slå i backen redan nu innan det är försent, kan jag tycka.

Läs även: Hur identifierar man falska sms?
Test: Hur säker är du online?

Visningar: 17

Hade man någonsin tråkigt förr i tiden?

Möjligtvis smått fördomsfullt hör man ofta idag från nätsurfande barn och ungdomar, att de har tråkigt så snart de lämnar sin padda, platta eller mobil. Men hörde man det även förr i tiden?

upp i ottan!

Om vi tänker så långt tillbaka i tiden som det gamla svenska bondesamhället, alltså mer eller mindre innan industrialiseringen, då fanns det väl alltid saker att göra? Man hade väl aldrig tråkigt? För så snart solen hade börjat stiga upp och frukosten var avklarad var det dags att mjölka katten, stånka korv och kratta boskapen, hämta ägg och vatten och om man var av det yngre slaget och lyckligt lottad, dags att gå till skolan.

Förr i tiden. Här pratar vi torpare, bönder, drängar, pigor m.m. I det svenska bondesamhället under 1700- och 1800-talet talade man inte så mycket om familjen utan om ”folket på gården”. Till gårdsfolket hörde bondens familj, kanske några släktingar och dessutom tjänstefolket: drängar och pigor. Adel, borgare och bönder kanske inte var den ultimata lösningen men ingen verkar ha haft tråkigt. Det fanns alltid att göra. Alternativet för de allra flesta var att svälta och sysslorna var starkt beroende av årstiderna.

modern teknologi stressande?

I dagens samhälle blir man lätt stämplad som bakåtsträvare då man inte vill vara med på sociala medier. All digitalisering och teknik kan vara en välsignelse, men bara om den används rätt. Att sätta en skärm i händerna på ett barn hur som helst har på senare år starkt debatterats, utan det måste finnas begränsningar. Det är något som bland andra Karolinska institutet har kommit fram till via forskningsrapport och saken är inte så enkel och polariserad som man först kan tro. Kortfattat kan man väl säga att man idag knappast har tråkigt då den digitala världen har miljoner nöjen att fokusera på, men frågan är vilken typ av nöje som passar individen.

Förr i tiden i bondesamhället hade man aldrig tråkigt

Personligen har jag slutat med sociala medier då jag uppfattar det som stressande och att alla alternativ snarare förvirrar än förenklar. Jag känner att det var rätt val för mig och jag värderar det genuint sociala mycket högre än den digitala vägen. Men det motsatta kan gälla för någon annan. Att vår integritet kränks dagligen är ännu ett skäl för mig att nobba systemet men det är en annan historia. Man får helt enkelt anpassa digitaliseringen efter person då faktorerna som påverkar ens mående är så många, enligt KI. Samtidigt får man komma ihåg att digitaliseringen har gått oerhört snabbt, jämfört med hur våra reptilhjärnor utvecklas. Människan hänger inte med, även om vi gärna tror det. Att kunna vara allsidig är idag konstaterat vara en negativ egenskap, åtminstone inom arbetslivet. Det är viktigare att kunna fokusera på en uppgift i taget.

ibland måste man ha det lite tråkigt

Inget ont som inte har något gott med sig. Efter regn kommer solsken. Eller, om man aldrig får vara lite nere och ledsen kommer man inte uppskatta de bra stunderna. Likadant med att ha tråkigt, att om man aldrig har tråkigt kommer man aldrig att ha det roligt. Med andra ord, vi behöver även de motsatta sidorna för att kunna ha variation och något slags balans. Efter tuffa tider uppskattar man det lilla man har ännu mer och av det kan man faktiskt må väldigt bra.

När man som liten tyckte att det dröjde alldeles för länge tills julafton, att det var en evighet till sommarlovet och liknande. Minns ni det? När man som äldre tycker att tiden går alldeles makalöst snabbt och man bli överraskad av att fortfarande tänka som en tonåring samtidigt som både rygg och knän knakar på ett oroväckande sätt. Att stressa och hänga med på allt är inte lika självklart som det var förr. Men att ha tråkigt blir alltmer främmande för som äldre har man insett att allting har sin tid, att saker händer av en anledning och att det inte blir roligare än man gör sig. Några sanningar om livet men som är hårdsmälta för yngre generationer där allt ska gå snabbt. Helst lätt också, vilket är rätt. Varför krångla till saker hela tiden och det är bättre att jobba smart än hårt.

kommunikationen mellan gammal och ung

Det är ju också en bra målsättning för egentligen hela mänskligheten, att lyssna, kommunicera och lära sig av varandra. Därmed skulle vi slippa en massa elände, spara både tid och pengar och även bli ett uns klokare samtidigt som man kanske rentav får en trevlig stund med en medmänniska. Samhället idag är oerhört uppdelat och med många grupperingar, vilket jag tycker är synd. Det är ibland svårt att bryta igenom de sociala ramarna vi har. Därför är samlingsplatser som Hemgården så oerhört viktiga där man faktiskt kan slå sig ner för en fika och börja prata med vilt främmande människor. För det är faktiskt helt okej! I grund och botten är vi faktiskt bara människor oavsett hur snabb digital teknik vi har. Vi behöver det sociala, på riktigt, våga lyssna på andra i större utsträckning för att tillsammans nå högre höjder och få större förståelse för varandra.

Anders skriver för Hemgården Borås och arbetar som kommunikatör med ansvar för bland annat hemsida och sociala medier

Förslagsvis gör man det via en gofika i Café Hemgården med hembakad bulle och i mysig miljö där man verkligen kan känna kulturens och historians vingslag i väggarna.

Välkommen in.

Visningar: 47

Allt fler bedrägerier mot äldre

Med jämna mellanrum läser man artiklar om hur äldre har råkat ut för bedrägerier – ofta  sker online. Nu senast en artikel på P4 Sjuhärad Radios hemsida om så kallade digitala brott.

hemgården drar sitt strå till stacken

På måndagar kl 11.00-12.00 har vi Teknikcafé i Café Hemgården där vi inte bara hjälper till med mobiler och laptops – vi kan också ge rekommendationer angående säkerhet online. Vi är inga proffs men brukar fixa det mesta. Dessutom har vi en trevlig stund i vårt mysiga café.

Teknikcafé för mobiltelefoner och laptops på Hemgården i Borås

Fyra enkla tips

  1. Skaffa ett anti-virusprogram till mobilen. De flesta attacker sker mot företag där pengar finns att tjäna men det händer också att privatpersoner råkar illa ut. Numera finns många gratis program till mobilen som är minst lika bra som de dyra jättarna.
  2. Acceptera uppdateringar. Ibland kan man höra att uppdateringarna är onödiga, tar upp plats i mobilen eller att det kan vara fel i dem som gör att mobilen låser sig. Detta är extremt ovanligt och det absolut viktigaste med uppdateringarna är att säkerheten har höjts. I och med att bedragarna hela tiden hittar nya kryphål i systemen är det alltså jätteviktigt att hålla sin mobil uppdaterad.
  3. Se upp för gratis wi-fi. På offentliga platser och med betrodda innehavare av gratis wifi är risken minimal men har du stängt av automatisk uppkoppling mot närliggande wifi-nätverk? Om inte finns risken att din mobil blir avlyssnad eller manipulerad och bedragaren har gott om tid att få insyn.
  4. Ha ett bra lösenord. Tappar du bort mobilen så är det lätt för upphittaren att ta sig in i din mobiltelefon. Dock lyder den gyllene regeln att inte använda samma lösenord på flera platser. Ännu säkrare än lösenord är så kallad biometrisk data vilket innebär att du scannar ditt fingeravtryck eller ansikte.

bra artiklar att läsa vidare på

PC för alla är alltid en bra källa att gå till och de har flera bra artiklar om allt som rör datorer och mobiltelefoner. När det gäller nätbedrägerier, tips och råd har även Polisen väldigt bra texter om det, likaså Internetstiftelsen som på sin hemsida har snabbkurser hur man ska lära sig att tänka säkert på nätet. De har även en broschyr som innehåller information om hur de vanligaste bedrägerierna går till och hur du kan skydda dig.

Polisen i samarbete med PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren har gjort jättebra studiematerial i form av broschyrer att ladda ner och läsa. Utbildningspaketet ”Försök inte lura mig” kan användas för att göra äldre mer medvetna om hur bedragarna går tillväga. ”Försök inte lura mig” finns också att se på UR Play. Brottsofferjouren har det och mycket annat på sin Youtubekanal.

testa dig själv

På Nätklok kan man göra Säkerhetskollen för att se hur säkra internetvanor man har. Jättebra, lärorikt och dessutom kul!

Visningar: 17

Vad gör du på söndag?

Förr i tiden var det vanligaste svaret att man givetvis gick till kyrkan på söndag. Idag är det för många människor något helt annat som gäller.

klarar du testet?

Men det där med veckodagar är egentligen ganska lustigt. Speciellt när man inser hur mycket av flockdjur människan faktiskt är och hur stark drivkraften är inom gruppen. Man styrs ofta av sociala mönster, grupperingar och intryck, vilket gör att det kan vara oerhört tufft att försöka vara individuell och att tänka själv. Ett lysande exempel på detta är bland annat Asch Konformitetstest (även kallat Asch Paradigm) framtaget på 50-talet, som tydligt visar hur enkelt vi människor kan övertalas eller övertygas om att göra exakt som alla andra gör. Med andra ord, det är svårt att gå sin egen väg när man har faktorer omkring sig som påverkar ens handlingar.

Men bortsett från denna lilla historiska tillbakablick och lektion i psykologi – har du någonsin funderat över varför vi gör vissa saker?

traditioner och rutiner

Ritualer, vanor, ovanor, regler, lagar, högtidsdagar, säsonger, månfaser m.m. som uppehåller strukturer, till viss del logiken och i slutänden, hela samhällen, varav vi ofta fostras in i systemet. På gott och ont. Vissa av oss ifrågasätter varför det ska vara på detta sätt, men hur skulle världen se ut om vi inte hade dessa rättesnören i vår vardag? Till och med  månaderna och veckodagarna har sina namn av en anledning. Exempelvis hette lördagen lögardagen.

Lördagen som i Norden fått sitt namn efter den fornsvenska traditionen att bada; löga sig (från urgermanskans laugō – ’vatten, vattenfall’) på denna dag, lögardagen.

Eller månaden februari som kom till efter att den romerske kungen Numa Pompilius på omkring 700 f.Kr. lät införa månaderna januari och februari, Året hade alltså tidigare, i det romerska året, bara 10 månader och perioden från decembers slut till mars början betecknades bara som ”vinter” och istället för skottdag fanns det skottmånad. Själva namnet februari kommer av latinets Februarius, som i sin tur kommer från den etruskiska guden Februus namn som var de dödas och reningens gud. Han gav namn åt de reningsfester – februa – som romarna ägnade sig åt i den sista månaden i den romerska kalendern. Denna månad, februari, fick därefter namn efter reningsfesterna. Återigen, dags att bada!

men tillbaka till ämnet – söndag

Vi kikar på Wikipedia där det bland annat står att läsa: Söndag är en veckodag som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska solgudinnan Sol, som även kallades Sunna eller Sunne. På fornnordiska hette dagen sunnudagr (Sols dag). Söndagen anses vara ”översatt” från latinets ”Dies solis”, ”solens dag”. Intressant att veta är också att söndagen 1972 föll under internationell standard att bli veckans sista dag men att det i traditionell kristen och judisk tideräkning faktiskt är veckans första dag och då benämns som Herrens dag.

musikalisk söndag på hemgården!

Faktaspäckade och glada kan vi nu alltså avrunda veckans alla göromål. Kanske med ett härligt bad på lördagen? Såklart efter att ha gjort alla saker vi inte har hunnit utöver veckan som varit. Efter en vecka av socialt mingel och med hembakad fika på Café Hemgården och efter att barnbarnen har vänt upp och ner på tillvaron kan det vara skönt att varva ner. Möjligtvis väljer man att gå till kyrkan, för att få sig lite andlig spis, eller så kan man sätta sig ner och njuta av ett av bygdens faktiskt få existerande storband – Uffe Bigband, som spelar i Allégården nu på söndag!

Uffe Big band spelar på Hemgården i Borås

Biljetter ordnar man antingen via att mejla oss, besöka eller ringa oss på receptionens öppettider tisdagar och torsdagar kl 10.00-12.00 eller på www.kulturbiljetter.se
Det + fler av våra evenemang finns även på portalerna boras.comBorås City | vastsverige och vadhanderisverige

Så nu vet vi vad vi ska göra på söndag!

Visningar: 83

En liten dikt om hantverk

På tisdag och torsdag är det dags för vår härliga grupp,
Påhittiga o händiga ja det är vår tappra lilla trupp.
Dukar, sockar med mera, I många år har de ställt upp
med allt från tomtar till påskatupp.

Hantverk i form av raggsockor gjorda av Flitiga Vänner på Hemgården i Borås

Flitiga Vänner som genom åren gjort mycket fint hantverk.
Trots att trappan blir värre med åren och ger äkta tantvärk.
Nu fyller de också på saker i vår fina Hemgårdsbod
Välkommen in, kanske du finner en äkta klenod.

Men om din plånbok är tunnare än förr i dessa tider
våra damer gärna sina léenden sprider.

Visningar: 7

Frihet under ansvar på Hemgården

föreningslivet en självklar frihet?

Att kunna ha, gå på och anordna kurser, evenemang och andra tillställningar är en frihet. Kanske något som vi också många gånger tar för givet.

Men för den som har hängt med ett tag är det minst lika självklart att man med frihet också tar på sig vissa skyldigheter. Man axlar ett ansvar.

När det gäller Hemgården och dess verksamhet innebär det att vi är ett stort antal människor som tillsammans arbetar för att det ska fortsätta vara en säker och trygg förening, något som vi nu också är certifierade för, och tillsammans är det enda sättet att driva verksamheten framåt och vidare.

föreningslivet i sverige

Det finns ungefär 200 000 ideella föreningar i vårt avlånga land och vi är unika på det sätt som föreningarna har en demokratisk uppbyggnad och det samlade föreningslivet har spelat en stor roll för demokratiseringen av det svenska samhället.

Studier visar att personer som är medlemmar i föreningar tenderar att känna ett större intresse och engagemang för den storskaliga demokratin på nationell och internationell nivå.

hemgården borås är sannerligen unikt

Dagligen passerar människor genom Hemgården. Kanske bara för att ta en enkel fika i vårt mysiga café, som publik i ett av våra evenemang eller som kursdeltagare. Många nya sociala kontakter har skapats, nätverk har utvecklats och skrattsalvor avlossats. I våra kundmöten försöker vi alltid göra vårt bästa, växla några ord människor emellan och hålla den vänliga och unika Hemgårdsandan vid liv. Varje dag faktiskt – och vi lyckas nog ganska bra med det då människor blir trogna stamgäster med tiden, och vi får klappa oss själva på axeln lite.

Hemgården Borås framsida frontsida mot Södra Torget

Hemgården, eller Utfallska huset som det hette en gång i tiden, har ju verkligen varit med om en hel del. Förutom alla evenemang, ibland med rikskändisar på scen, har det också varit allt mellan vävskola och bostäder till stall och danshak. Man kan ju undra hur många människor som har stigit över trösklarna genom alla år som har gått!

det är människorna…

För det är ju så att en verksamhet blir något tack vare människorna på vägen. Från planering, till kontaktnät, till affischering, marknadsföring, entrévärd vid evenemanget. Eller lokalbokning, framtagande av stolar, skottande av snö, framtagande av skyltar, biljettförsäljning, bakande av bullar, uträkning av ekonomi till anteckningar vid veckomötet. Alla spelar vi en viktig roll i maskineriet. Tillsammans gör vi att vi faktiskt, trots alla år på nacken, rullar vidare.

Vi visar respekt till varandra genom att ställa iordning, samla ihop kaksmulorna och dra in stolen i fikarummet efter oss. Vi är lyhörda för hur vi kan förenkla och/eller förbättra våra arbetsområden och vi är så som vi önskar att våra medmänniskor ska vara gentemot oss själva. Eller kortfattat, vi har lite vett och etikett.

För det är det som driver oss framåt varje dag, med ett hopp om fler goda skratt, fler minnen och härliga människor – i många, många år till.

Visningar: 14

Äntligen Fettisdagen

Lika bra att svara på det direkt – ja vi firar Fettisdagen i Café Hemgården! Trots att vi skulle behöva hjälp från fler volontärer tycks det som att vi klarar biffen – eller semlan – även denna gång. Men knappt.

Hembakad semla på Hemgården Borås

Kanske du redan har ätit första semlan? Kanske med fyllning av vanilj, Nutella, mandelmassa eller som det emellanåt hett diskuterats på Hemgården, är det inte dags för kebabsåsen att förena sig med den klassiska semlan?

En kär tradition och faktiskt en väldigt gammal sådan, vilket man kan läsa mer om här, där man också kan få några bra recept. På Café Hemgården finns naturligtvis den sedvanliga versionen och dessutom hembakad, som sig bör. Dock ej frigående.
Vilken version tycker du bäst om?

Betänk också att som volontär stödja oss och vår verksamhet. Det är både roligt, utvecklande och socialt – dessutom gör du en ovärderlig insats i kulturens tecken! Läs mer om att arbeta ideellt på denna sida.

Varmt välkommen till Café Hemgården. För nu bullar vi upp!

Visningar: 43

Click to listen highlighted text!